Madame Tussauds vaxmuseum

Madame Tussauds vaxmuseum

I samband med konst bör Madame Tussauds vaxmuseum nämnas, då detta är det mest kända och besökta galleriet i världen med figurer gjorda av vax. Dess huvudkontor ligger i London och öppnades redan 1884. Det finns dock filialer med 15 museer runt omkring i världen, däribland i Amsterdam, Hongkong och New York. Huvudkontoret i London är en byggnad uppdelad i 14 interaktiva zoner som presenterar mer än 300 vaxfigurer av historiska filmstjärnor, musikartister, presidenter med flera!

Med hundratals vaxfigurer är det knappast brist på sevärdheter. Förutom utställningens vaxfigurer finns andra höjdpunkter som en häpnadsväckande labyrint av speglar, en roterande tunnel, och en fotostudio som återskapar 1920-talet. Dessutom ska det nämnas att varje vaxfigur är placerad i en omsorgsfull inredning som matchar figuren.

Den som sysslat med keramik kan förmodligen ana hur konstnärligt utmanande det är att skapa en realistisk avbildning. Ända sedan den keramiska konstformen uppstod under forntiden har avbildningar av personer gjorts. Idén har alltså funnits mycket länge. En vaxfigur tar cirka sex månader att skapa och kostar cirka 300 000 dollar. Alla vaxfigurer är gjorda i London och hederligt skulpterade för hand, på samma sätt som Madame Tussaud gjorde för 200 år sedan. En forskningsavdelning finns för att se till att en vaxfigur verkligen blir fysiskt lik personen från verkliga livet.

 

Namnet vaxfigur är delvis missvisande eftersom det endast är huvudet som är gjort av vax. Huvudet är det som tar mest tid då varje hårstrå sätts in ett efter ett. Just därför är processen tidskrävande och kostsam.