Konstnärsporträtt: Pablo Picasso

Palett med färg

Konstnärsporträtt: Pablo Picasso

Pablo Picasso var en spansk konstnär och poet som föddes 25 oktober 1881 i Málaga i Andalusien och dog den 8 april 1973 i Mougins, Frankrike. De flesta av hans

Utställning av tavlor

alster hör till kubismen, som kännetecknas av att motivet verkar till att ha blivit klippt i remsor och sedan ihopsatt igen. I den tidiga eran var motiven tydligt igenkännligt vilket kom att ändras i slutet av perioden. Ett av hans mest kända verk är den monumentala målningen Guernica. Tavlan är en protest mot bombningen av Guernica. Hans alster betingar stort värde och äger du en kan du vara lyckligt lottad. För säkerhets skull bör du förekomma tjuvarna och ta kontakt med Zmarta, här kan du jämföra lån och försäkringar, så att du har ett fullgott skydd.

Sitt privatliv skötte han inte alltid snyggt. Han hade flera kärlekshistorier, många samtidigt under de gånger han var gift eller hade ett fast förhållande. Picasso fick 4 barn tillsammans med 3 av kvinnorna. Politiken låg honom varmt om hjärtat vilket ofta tog uttryck i hans konst. Han hade ett stort engagemang mot krig och till försvar för civila offer och mottog både Stalins och Lenins fredspris. Till världsfredskongressen i Paris 1949 fick han uppdraget att ta fram en symbol vilket resulterade i den nu vitt spridda fredsduvan. Även om Picasso har gått ur tiden är han alltid lika aktuell med sina alster. På Louisiana i Danmark kan man se en utställning av hans något okända produktion i keramik. Denna konstform tog form när han mötte Georges och Suzanne Ramié som drev en keramisk verkstad. Att arbeta i lera fascinerade Pablo och under perioden 1947-1964 skapade han över 4000 verk i verkstaden. Vill man se mer av hans konst kan man besöka något av de museum som är dedikerade till honom.

Symbol för fred