Fotografiet som konst

Fotografi fångar naturens skönhet

Fotografiet som konst

Fotografins historia tar faktiskt sin början redan för drygt 1000 år sedan och tekniken camera obscura. Camera obscura betyder mörkt rum och redan då hade man alltså förstått att det gick att projicera bilder i en mörk låda. Problemet var att göra så att bilden fastnade i den mörka lådan. Först på 1820-talet, och efter ett

En klassisk Pentax

gediget experimenterande, förstod man hur man skulle få bilden att stanna kvar. De äldsta bevarade fotografierna togs av fotografen Daguerre i Frankrike och hans teknik uppkallades efter honom själv, Daguerrotypin. Den första som lyckades göra flera kopior av samma foto hette George Eastman och hans företag Kodak, som alltså fortfarande är världsledande idag.

Konst och fotografi diskuteras flitigt ännu idag. Många teoretiker och praktiskt arbetande konstnärer hävdar att fotografi aldrig kan räknas som konst eftersom det är en mekanisk reproduktion av en bild. Det vill säga fotografen har inte bidragit med något till bilden utan bara dokumenterat verkligheten. Självklart finns det de som som hävdar motsatsen vilket har en tradition i modern konst, som oftast definieras av att “konst är konst om konstnären avser det”. Detta fick jag lära mig under en dag med rekrytering Stockholm av personal med ekonomisk utbildning som Fotografiska höll i.

Historiskt har intresset för foto som konst varit större utomlands än i Sverige. Framförallt i USA som är en ung stat i jämförelse med många europeiska länder som ofta har en traditionstyngd syn på konst. Men nu har intresset för fotokonst nästan exploderat. Att intresset bara ökar märks på auktionsfirmor och ett ökat antal fotogalleriet över hela Sverige. Fotoälskare finns i alla grupper i samhället och det finns något för alla plånböcker.

Fotokonst och feminism

En av de mest kända fotokonstnärerna genom åren är Cindy Sherman. Sherman har sedan 1970-talet arbetat med foto i en feministisk konsttradition. Hon har, alltid med själv som modell, gjort många bildserier där kvinnors villkor och självbild står i fokus. Även om hon ofta är utklädd och sminkad kan åskådaren allt se att det är hon på bilden. Sherman har också undersökt kameran som en motsats till dokumentär, det vill säga att visa hur kameran visar en lögn till skillnad från en sanning.

En välkänd Minolta

En lockande aspekt med fotografi är att vi alla är fotografer. Vi fullkomligt badar i ett bildflöde som aldrig förr. Så förutom att intresset för professionella bilder bara verkar öka så matas vi mer och mer av vardagliga bilder på våra smartphones bland annat. Vi kan också enklare än någonsin bidra till detta bildflöde.

På Fotografiska i Stockholm ställer Linda McCartney och Mary McCartney med utställningen “Mother Daughter”. Linda och Mary McCartney var just det, mor och dotter. Fotografierna är tagna under tre årtionden och ger en unik inblick i deras liv. För den som behöver påminnas om vilka fotograferna är så var Linda Paul McCartneys framlidna fru och Mary deras dotter. Utställningen ger en glimt av Paul McCartneys privatliv och familjelivet under över trettio år. Paul McCartney är inte det enda kända ansiktet som är med i utställningen utan familjens umgängeskrets vimlar av välkända nunor såsom Mick Jagger, Rihanna och Kate Moss.