Vem var Vincent van Gogh?

Vem var Vincent van Gogh?

Många känner igen både namnet, konsten och att han skar av sig ena örat – för att ge det som julklappspresent åt sin älskarinna? Eller i besvikelse över separationen med konstnärsvännen och målaren Gaugin. Inte många vet om att Vincent van Gogh sköt sig själv med en revolver och dog två dagar senare på sjukhuset – hans bror Theo vakade hela tiden vid hans dödsbädd. Var Vincent van Gogh galen? En del menar att han idag förmodligen skulle fått diagnosen schizofreni. Hans leverne var kantat av alkoholmissbruk, psykiska åkommor och sviktande hälsa. Vincent van Gogh föddes i slutet av mars år 1853 i de södra delarna av Holland, i staden Zundert. Vincent var den äldsta i syskonskaran av sex barn. Fadern var protestantisk pastor och familjen hade det relativt gott ställt.

En okänd konstnär som blev ett geni

Theo van Gogh var Vincents van Goghs lillebror och de två bröderna skapade starka band mellan varandra under uppväxtåren. Faktum är att Theo van Gogh dog endast 6 månader efter hans bror Vincent van Goghs bortgång. Theo var också den enda i familjen som backade upp Vincents måleri. Den enda tavlan som Vincent van Gogh sålde under hela sin konstnärsperiod köptes av hans bror Theo van Gogh, som arbetade som konsthandlare. Konstnären Vincent van Gogh fick aldrig någon berömmelse under sin egen livstid. Idag uppskattas Vincent van Goghs konstnärskap ligga i paritet med den holländska mästarmålaren Rembrandt – en målare som Vincent van Gogh alltid beundrat och försökt leva upp till.

Är ni intresserade av att på riktigt få uppleva Vincent van Goghs konstnärskap, hans liv och leverne? Då skall ni absolut ta ett billigt flyg mellan Stockholm och Amsterdam. Besök Vincent van Gogh museet i Amsterdam. Ett bättre museum än Vincent van Goghs museum i Amsterdam är svårt att finna! Billiga planscher av Vincent van Goghs mest kända verk kan ni hitta på AllaAnnonser, rama in och häng upp dem i exempelvis köket.

En sent blommande konstnär

Vincent visade inget intresse för konst under sina tidiga uppväxtår utan älskade att läsa, filosofera och studera religion. Det som fick honom att tillägna resten av sitt liv åt måleriet och konsten var egentligen ett misslyckande – både i kärlekslivet och arbetslivet blev han nekad eller fick sparken. Han friade tidigt, redan i 20-års åldern till en engelsk flicka som svarar nej till hans frieri. Vincent van Gogh var präst en kort period i Belgien, vilket slutade med att han gav bort allt han hade. Han kände ett så starkt medlidande med de fattiga i samhället. Det var först när Vincent van Gogh var 27 år gammal som han bestämde sig för att tillägna hela sitt liv åt konstnärskapet och måleriet. Att [Vincent van Gogh: inte sålde mer än en enda tavla kan inte ha varit alltför roligt för en konstnär https://www.expressen.se/kultur/scen/van-gogh-hade-inte-heller-sa-roligt/] som så beundransvärt kämpat sig igenom det fattiga konstnärslivet. Vi efterlevande är oerhört tacksamma för att han valde konstnärskapet framförallt annat!