Konst i olika former

Konst i olika former

Människan har i flertalet tidigare decennier felaktigt trott att konsten enbart är för människor som anses vara rika och som kan betala för sig. Konsten har senaste decennierna dock omvärderats och blivit mer tillgänglig för alla människor. Nå, det ska väl inte stickas under stolen med att pengar fortfarande är en stor del av konsten men numera kan de flesta ha råd att faktiskt få ta del av olika typer av konst.

För det är också så, konsten finns överallt! Det behöver inte längre vara en stor oljemålning eller gammalt porträtt på ett museum för att få “räknas” som konst. Konsten kan vara något som man själv skapar. Många designers har insett att det är samarbeten med varandra eller med specifika företag kan göra att fler kan ta del av deras design och deras konst.

Exemepelvis på Jewelrybox finns det smycken från flera olika designers som kan möta efterfrågan på det unika och konstnärliga när det gäller smycken och accessoarer.

Det finns dock en ständig och intressant diskussion om var går gränsen mellan design och konst? Vissa vill inte kalla design för konst just för att det oftast finns en funktionell tanke bakom skapandet. Konsten däremot behöver inte vara funktionell på det sättet att det skall kunna användas till något praktiskt mer än att det skall vara just konst. Det kan dock vara svårt att dra en gräns mellan konst och design då konsten kan uppfylla designens krav på funktionalitet utan att i den frågan ens anses vara design. Ett exempel kan vara ljuslyktor som lyser upp vissa offentliga platser. Där kan formen på ljuslyktan skapats efter konstens lagar men man har satt dit en en lampa. Ljuslyktorna har därmed funktionen och kan lysa upp miljön samtidigt som den har en konstnärlig utformning. Var går gränsen där kan man undra? Kanske finns inget svar.

Konsten kan ju nämligen ta sig i uttryck på så många olika sätt. Det kanske kan vara svårt för vissa att tänka att när man går på en teater eller dansföreställning så tittar man på konst, dock en annan typ av konst än den man kanske är van vid. Kanske när man dukar fram för middagen en enkel vardagskväll så beblandar man sig med konst genom att ha produkter som är skapta ur ett konstperspektiv och sedan erhållit funktionalitet. Diskussionerna kring konst om att det måste ha varit ett handarbete, får inte massproduceras, ha tagit lång tid att komma fram till ett resultat börjar blekna. Med tiden så vidgas konstbegreppet och hur människan ser på konst. För att bli klokare, om man känner sig smått förvirrad vad gäller konstbegreppet, är kanske bäst att gå till sig själv och definiera konsten. Vad är konst för mig? För det är väldigt tydligt att det som är konst för en person kanske är design för en annan.