Bygga egna ramar

Bygga egna ramar

Om du någon gång varit på jakt efter en ram till en särskild bild har du förmodligen blivit varse vilken stor roll ramen spelar för hur motivet framhävs. Ibland kan det vara så svårt att hitta en passande ram att bilder man vill ha på väggen helt enkelt inte blir upphängda. Ett sätt att komma förbi detta är att du börjar bygga ramar själv. Det är faktiskt inte så svårt. Nu ska det sägas att det blir en ram utan glas, så om du vill rama in posters eller liknande så passar någon annan metod bättre.

Det enda du behöver är:

  • Geringslåda
  • Träsåg
  • Trälim
  • Sandpapper
  • Träklämmor
  • En kraftfull häftapparat
  • Träbitar av passande längd och bredd för en ram
  • Eventuell bets eller trälack
  • Kartong

Allt ovan kan du köpa hos byggmax, leveranstiderna är snabba och du får dina varor skickade direkt hem, alternativt till ditt närmsta utlämningsställe.

Bygg en ram

Hur gör du sedan? Om du har allt som behövs börjar du med att mäta bilden som du vill rama in.

Förutsatt att du köpt trä som redan är förbehandlat börjar du med att såga ut fyra stycken bitar av rätt längd med hjälp av geringslådan. Kanterna på varje bit ska beskäras i 45 graders vinkel, för att de sedan ska kunna sättas ihop och forma en kvadrat eller rektangel. Använd en träklämma för att sätta fast träbiten du ska såga i bordet. För att ramen ska bli bra krävs det att du får till ett jämnt sågsnitt. Tänk också på att snitten ska gå åt motsatta håll på vardera ände av varje träbit.

När du sågat till träbitarna som utgör själva ramen består nästa steg i att limma ihop dem. Hur du ska gå tillväga med detta beror på hur många träklämmor du har. Om du har fyra eller fler kan du limma ihop alla fyra rambitar samtidigt, om inte får du göra jobbet i etapper. Var särskilt noggrann i det här läget med att limma ihop bitarna så att bottenytan (det vill säga den som ska hänga mot väggen) är plan.

Nästa steg är att skära ut en baksidespanel till ramen. Det är här kartongen kommer in i bilden. Förhoppningsvis har du någon kartong liggande från en beställning du gjort, eller en flytt. Hur som helst ska du nu helt enkelt bara skära ut en bit kartong i lagom storlek. På den sätter du bilden som du vill rama in (du kan limma fast den om du vill). Kartongbiten häftar du sedan fast på baksidan av ramen. För att göra ramen stabilare kan du sätta häftklamrar över varje limfog.