Inspiration från Skagen till dina tapeter

Inspiration från Skagen till dina tapeter

De flesta är säkert bekanta med de kända Skagenmålningarna, där kvinnor i ljusa klänningar går längs en strand. Den bilden känns typisk för just den här stilen och de så kallade Skagenmålarna tycks vara omtyckta av de flesta med sitt bildsköna måleri.

Den mest kända Skagenmålningen

Målningen ”Sommaraften på Skagen” av Sønderstrand P S Krøyer 1892 kan ses som något av en talesperson för måleririktningen i stort. Det är på samma gång en av de mest kända skandinaviska målningarna oavsett vilken slags måleri vi talar om. Kvinnan i målningen är hans fru som står vid vattnet bredvid deras hund. Det är inte så svårt att förstå varför bilden är så omtyckt; den har det mesta som gör en målning vacker. Skagenmåleriet har med sina ljusa färger samtidigt inspirerat till en mängd olika inredningar i våra hem. Även tapeter har tillverkats med utgångspunkt i dessa fagra färgpaletter. Den som vill tapetsera med Skagenkänsla (eller i någon annan stil för den delen) ska göra ett besök på Familjetapeter, som har ett av Sverige absolut största utbud av tapeter.

Vad är egentligen Skagen?

Det kanske inte står helt klart vad ”Skagen” egentligen är för alla. En del tänker nog på något som ”Skagensmörgås” eller Danska Smörrebröd; det vita rostade brödet med skalade räkor.

Men Skagen är förstås så mycket mer än så. Själva Skagen är en del av vårat grannland Danmark, nämligen den nordligaste delen. Vid Jyllands norra spets hittar vi det område man menar då man talar om Skagen. Där återfinns en gästhamn och en mindre by samt en känd fyr, nämligen Skagens fyr. Traditionellt sett har människorna i Skagen arbetat med fiskenäring. Idag är området synonymt med turism, vilket ger många arbetstillfällen. Att äta en skagensmörgås i Skagen är en riktigt häftig upplevelse.

Vad är så speciellt med Skagenmåleriet?

Man talar ofta om det speciella ljuset i både Skagen som plats och i målningarna just därifrån. I målningarna förekommer ofta en slags sommaridyll och det är minst sagt ett skickligt hantverk att fånga ljuset, när det bryter mot havet och stränderna. Det hela började på 1870-talet när flera konstnärer från både Danmark och Sverige började samla sig i området, lockade av det vackra ljuset mellan Skagerack och Kattegatt. Skagenmåleriet fick snart sina typiska särdrag av realistiskt friluftsmåleri och starka färger som alla försökte beskriva det speciella ljuset. Ofta handlade motiven om promenader vid stranden och skildrade ett slags övre medelklassliv. Motiven är tilltalande för så många eftersom de är oproblematiska, men ändå skildras naturen på ett mer dramatiskt sätt än rena naturbilder. Det är en slags blandning av realism och dröm som säkerligen drar till sig människors blickar.