Illustrationer av Elsa Beskow

Den lilla gummans ko

Illustrationer av Elsa Beskow

Elsa Beskow är en folkkär författare och illustratör som föddes 1840 på Södermalm i Stockholm. När hennes far dog flyttade hon med sin mamma och sina yngre systrar hem till mammans ogifta syskon. Mostrarna och morbrodern anses vara förebilder till Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och Farbror Blå i hennes

Tomtebobarnen bor i skogen

omtyckta böcker om Petter och Lotta. Debuterade gjorde hon dock 1897 med sina illustrationer till ett känt barnkammarrim. Det blev boken Sagan om den lilla, lilla gumman. I milda akvareller illustrerade hon den lilla gumman, hennes lilla ko och katten som sprang till skogs.

I dag hade kanske en liknande bok skissats upp med blyerts, konturerna fyllts i med fineliners och illustrationerna färglagts med akvarell och sedan justerats i ett bildbehandlingsprogram. Elsa Beskow höll sig dock mest till enbart akvarellfärger. Hon arbetade ofta med barnen omkring sig. Tillsammans med sin make Natanael Beskow hade hon sex söner. Till de hör konstnären Bo Beskow och författaren Gunnar Beskow. De bodde i en villa i Djursholm och maken var präst och därefter rektor för Djursholms samskola. Elsa ansvarade för hemmet och barnen, men tjänade också en betydande summa på sina illustrationer och böcker.

Till hennes internationellt mest framgångsrika böcker hör Tomtebobarnen som älskas framför allt i Waldorfskolor världen över. De små människolika figurerna med flugsvampsliknande hattar illustreras när de lever ett strävsamt, men samtidigt idylliskt, liv i skogen. Motivet med små människor återkommer i flera av hennes böcker, till exempel Putte i Blåbärsskogen om pojken Putte som blir så liten att blåbären blir stora som meloner i jämförelse.

Svensk historia i illustrationer

Genom Elsa Beskows illustrationer får vi en glimt av ett svunnet Sverige blandat med en gnutta magi och fantasi. Hon har också illustrerat många kända barnvisor som Sov du lilla videung och Bä bä vita lamm. Generationer av svenskar har vuxit upp med hennes illustrationer och det är inte utan att vi blir nostalgiska. Hon har även illustrerat årets alla månader och flera av hennes illustrationer används i almanackor och på vykort och julkort. Hennes ABC-bok har lästs och älskats av många barn.

Elsa Beskow illustrerade sagor

Många av hennes berättelser är sedelärande och kan upplevas som väl stränga i dag. Ett exempel är Hattstugan, en saga på rim om en liten familj som bor i ett hus som egentligen är en hatt. Där hotas barnen med att få smaka på riset, men sedan får de honungskaka.

Många samtida konstnärer och illustratörer inspireras av Elsa Beskow. 1958 instiftade Svenska biblioteksföreningen ett pris till årets bästa svenska bilderbok. En vinnare av Elsa Beskow-plaketten får omkring 25 000 kronor och det är ett uppskattat pris bland illustratörer. Tove Jansson var den första pristagaren och bland de senare finns Stina Wirsén och Emma Adbåge. Elsa Beskow är en illustratör som fortsätter att förundra oss med sina milda färger och detaljrika illustrationer. Kanske upplever vi dem annorlunda i dag är när de kom, då vi nu ser dem i nostalgins sken.