Måste man vara rik för att samla på konst?

Måste man vara rik för att samla på konst?

Att samla på konst har länge varit något som har känts förbehållet de rikaste i samhället – dels för att konst vanligtvis kostar åtskilliga tusenlappar, dels för att man måste ha tiden att sätta sig in i konst och gå på utställningar och vernissager, vilket inte alltid är möjligt om man jobbar fem dagar i veckan. En konstsamling har dessutom blivit något av en prestigefaktor, på samma sätt som en dyr klocka eller en fin bil. Faktum är att det finns så kallade privata konstrådgivare i New York vars hela jobb går ut på att köpa konst åt andra. Det kan handla om människor som har köpt en våning i staden och vill fylla den med konst, men inte har kunskaperna eller orken att själva leta upp och köpa in konstverk som de vill ha sin samling. Istället anlitar de därför en person som närmast kan jämföras med en personal shopper för konst. Med sådana ”konstsamlare” i världen är det inte konstigt att de flesta antar att man måste bada i pengar för att kunna samla på konst. Om man har ett genuint konstintresse kan man dock påbörja en konstsamling oavsett om man räknar sig som rik eller inte – det handlar bara om att prioritera och att anpassa sina konstinköp efter ens egen plånbok.

Till att börja med får man så klart sköta allt letande och efterforskande själv, och inte anlita någon annan som gör det åt en – bara där sparar man mycket pengar. När man börjar leta efter sina första konstverk kan det sedan vara bra att tänka på att fokusera på mindre konstverk i första hand. Detta av två anledningar – dels tar de upp mindre yta på väggarna hemma, vilket löser ett eventuellt platsbristproblem, dels är mindre konstverk (av naturliga skäl) vanligtvis billigare att köpa. Något annat som är viktigt att ha i åtanke när man precis har börjat är att man inte bör rusa iväg och köpa massor av konstverk på en gång. Det är bättre att ta sin tid, och fokusera på kvalitet över kvantitet. Målet med en konstsamling är ju att det ska vara en samling med tavlor (eller andra former av konst) som man verkligen tycker om och vill hänga på sina väggar. Därför gör det ingenting om man bara köper en tavla om året – samlingen får ta sin tid att byggas upp. Det är även sunt ur en ekonomisk synvinkel, då de dyra konstköpen blir utspridda på en lång period.

Med det sagt kan det ju ibland hända att man stöter på ett konstverk som man faller för pladask, men vars prislapp kanske är utanför ens budget. I sådana fall ska man inte misströsta – med rätt prioriteringar går det att lösa. För att ha råd i stunden kan man till exempel ta ett lån på Enklare.se. Sedan får man kanske helt enkelt skjuta upp andra konstinköp som man har planerat, tills man har ”tagit igen” den högre kostnad som konstverket innebar. Med tålamod och rätt prioriteringar kan med andra ord alla som vill bli en konstsamlare.