Rama in din konst på rätt sätt

Rama in din konst på rätt sätt

Ramen har större inverkan på hur man uppfattar en tavla än man kan tro, och om man vill visa upp sin konst från dess bästa sida måste man därför tänka efter när man ramar in den. Visserligen handlar inramning till stor del om tycke och smak, men det finns vissa huvudregler som det kan vara bra att ha i åtanke när man väljer ramar till sina konstverk.

En sådan regel är till exempel att tavlan alltid ska anpassas efter bilden, och inte efter resten av inredningen i hemmet.  Självklart är det så att det bästa är om man kan hitta en ram som både framhäver tavlan och som matchar inredningen, men om man tvingas välja mellan de två ska man alltid gå på den ram som passar tavlan, eftersom det är ramens uppgift att framhäva tavlans motiv.

Något annat som är viktigt att tänka på är att anpassa ramens tjocklek efter tavlans storlek. Generellt kan sägas att ju större tavlan är, desto tjockare bör ramen vara. Detta för att ramen ska bli proportionerlig. Om man väljer en för smal ram till en stor tavla finns risken att man knappt uppfattar inramningen, utan att ramen bara blir som en kontur eller ett streck runt tavlan. Självklart behöver även ramens färg anpassas till tavlan. Om tavlan har ett mycket färgstarkt motiv passar det till exempel bäst med en stilren ram i enkla färger, som svart eller vitt. Har man däremot ett svartvitt motiv eller ett enfärgat motiv kan man välja en ram i en färg man själv tycker om, eller som går ton i ton med motivet. Huvudsaken är att ramen inte tar uppmärksamhet från tavlan, utan framhäver motivet. Om du vill ha hjälp med att hitta en perfekt ram till din tavla ska du gå in på Desenio.se, där det finns ett brett utbud av ramar i olika tjocklek och färger.

Ur en ren hållbarhetssynpunkt kan det också vara bra att komma ihåg att en tavla eller en bild håller sig fin längre om man använder passepartout. Detta lyfter nämligen upp glaset från bilden någon millimeter, vilket betyder att motivet skyddas och inte gulnar lika fort.