Är konsten äkta eller oäkta?

Är konsten äkta eller oäkta?

Som novis inom konstbranschen, kan det vara bra att få lite hjälp på vägen och få tips på hur man ska kunna avgöra om en tavla är äkta eller falk. I den här artikeln får man riktigt användbara råd.

Det finns några sätt som nybörjare själva kan avgöra om ett konstverk är äkta eller falskt. Genom att till exempel undersöka om pappret är helt fel eller att färgerna är för moderna och stilen inte allt överensstämmer med konstnären. Sätten att förfalska tavlor är många.

Det har visat sig under årens lopp att det finns de som försöker sälja konst som äkta fast att det har varit billiga kopior eller exempelvis att färgen har varit helt fel och inte fanns då konstnären var verksam.

Annars kan papper eller duken ha stor betydelse om en tavla är i original eller är en förfalskning. Det har gjorts försök att påskina att en tavla var äkta, fast den var målad på ett omslag från ett kollegieblock, som inte fanns när målaren gjorde sina konstverk. Genom att ta bort ramen på tavlan, kan denna typ av bedrägeri uppdagas.

Det är inte lätt att bedöma om tavlan är falsk eller äkta. Då går det att överlåta detta till konstexperterna som finns lite varstans. Exempelvis på museum, galleri eller på nätet.